Sida 1 av 1

LCHF någon?

Postat: ons 28 jul 2010, 14:35
av SnorLars
Sökte och fann inte mkt skrivet om LCHF här. Såg att Wanker kör på det.
Någon annan?
Vore kul att utbyta erfarenheter och recepttips.

Jag körde lchf i 3 månader i vintras. Sedan kom ungen och då vart det carb galore.
Har börjat igen tre veckor tebax. Tror jag har passerat ketosen men fortfarande tung i huvet och trött.

Om det är någon som inte vet vad LCHF är så kan jag säga att det är det nya svarta!! Bara att köra.

Postat: ons 28 jul 2010, 14:51
av olabola
Å där kom plötsligt färgerna tillbaks.

Postat: ons 28 jul 2010, 14:53
av olabola
Skämt åsido..ärente bättre å bara käka..typ..normalt?

Postat: ons 28 jul 2010, 15:01
av SnorLars
olabola skrev:Skämt åsido..ärente bättre å bara käka..typ..normalt?
Så länge Keith Richards lever så håller jag med dig.

Edit: Långsökt skämt. Fattar det knappt själv.

Postat: ons 28 jul 2010, 15:04
av Peavey Dude
fattar inte ETT enda ord... :lol:

Postat: ons 28 jul 2010, 19:45
av Surfin'
Har ätit enligt LCHF konceptet i ett och halvt år nu och gick ner 33kg det första året. Varför jag valde just LCHF var att man äter "naturlig mat" och inte mat som innehåller massa E-medel och andra kemiska produkter.

Har inga tips på recept tyvärr men det finns ett annat svenskt forum där folk som äter enligt LCHF delar med sig.

Postat: ons 28 jul 2010, 20:20
av anthax
Min sambo äter LCHF. Tydligen bara att frossa i kött & gräddsåser och akta sig för kolhydrater, så inget bröd, pasta, pärer osv.
http://www.lchf.se/ :D

Postat: ons 28 jul 2010, 20:40
av Assar
Jag har käkat LCHF ett drygt år. Inte på något sätt militant, men till vardagen håller jag mig hyfsat till det. Främsta anledningen är att magen funkar bättre utan bröd, pasta, ris, potatis och annan stärkelse. Sen gillar jag inte syntetiska substitutprodukter som sötningsmedel och annat skit, så det går bort det också.
Jag har gått ner 10 kg på ett år, en bieffekt som jag inte har nåt emot ...

Några tips:

- Blomkålsmos istället för potatismos, riktigt gott med vitlök och muskot i. Koka i micron några minuter, häll på grädde, lite smör och kryddor. Mosa med mixerstav.

- Gratängsåser gör man bäst genom att reducera grädde i stekpannan. Tar kanske 10 minuter, man märker när den är lagom tjock. Salta och peppra, vitlök efter behag.

- Pannbiffar på 2/3 fläskfärs, 1/3 nötfärs, samt några ägg och en redig skvätt grädde (eller créme fraische). Salta och peppra. Frys in styckvis och tina på full effekt i micron ett par minuter. Stek ett ägg till och du har en stadig frukost som du står dig länge på. Enkelt och snabbt på morgonen.

- Stekt entrecôte med en matig sallad till. Kompletteras med aioli, vitlökssmör eller bearnaisesås.

- Enkel bearnaisesås: 2 msk vatten och 1 msk vitvinsvinäger. Koka upp ordentligt i kastrull. Ta av och håll en aning varmt. Rör ner 3 rumsvarma äggulor under kraftig vispning. Rör ner 150 gram rumsvarmt smör klickvis. Salta efter behag och rör ner 1 tsk krossad dragon. Blir det för tjockt, späd med lite vatten.

- Pajbotten: Mal 200 gram valfria nötter (mandel, hassel, valnöt ...) fint i en mixer. Smält 50 gram smör och rör i. Tryck ut i pajformen och grädda till den blir lite brun. Används kanske främst till efterrätter.

Postat: ons 28 jul 2010, 22:00
av broder blues
Säger som min morsa, hushållslärare och en jävel på matlagning.

"ingen konst att laga god mat om man har lite vin, smör o grädde"

raap.

Postat: ons 28 jul 2010, 22:08
av Hellish
Funkar inte för en annan som älskar pasta och bröd.

Postat: ons 28 jul 2010, 22:10
av Mr Praline
Low carb, high fat.

Postat: ons 28 jul 2010, 22:13
av broder blues
ja e skeptisk

:wink:

Postat: ons 28 jul 2010, 22:26
av Pålsson
Det är synd att öl inte ingår i denna diet :(

Postat: ons 28 jul 2010, 22:57
av Assar
Pålsson skrev:Det är synd att öl inte ingår i denna diet :(
Det finns en anledning till att jag inte är ortodox ...

Postat: ons 28 jul 2010, 23:59
av anthax
hahaha :D

Grädde och riktigt smör hör till i köket, inget jefvla "margarin" eller "matlagningsgrädde". Bara äckligt.
Min inom naturkunskap påläste morbror satt en gång och läste en innehållsförteckning på ett margarinpaket och berättade om framställningen av margarin. Det går att jämföra med den fina falukorvscenen i Fäbojäntan. Margarin & falukorv finns inte i min meny längre. :mrhappy: :mrhappy:

Postat: tor 29 jul 2010, 00:14
av blackparkas
Mäh... Falukorv är ju för bövelen det enda man behöver!

Postat: tor 29 jul 2010, 00:48
av olabola
blackparkas skrev:Mäh... Falukorv är ju för bövelen det enda man behöver!
Å det är dessutom inte samma korv som i filmen..

Postat: tor 29 jul 2010, 10:11
av mågis
blackparkas skrev:Mäh... Falukorv är ju för bövelen det enda man behöver!
Sa Fäbojäntan...

Postat: tor 29 jul 2010, 10:14
av mågis
Själv brukar jag snubbla in på HCHFNF-dieten ibland (High Carb, Figh Fat, No Fibers), men jag försöker att hålla mig därifrån...

Postat: tor 29 jul 2010, 11:50
av SnorLars
Assar skrev:
Pålsson skrev:Det är synd att öl inte ingår i denna diet :(
Det finns en anledning till att jag inte är ortodox ...
Vitt torrt vin, rödvin och sprit går ju bra.

Har inte provat blomkålsmoset än. Misstänker att det smakar rätt mkt...blomkål, som jag inte gillar.
Men kanske får prova. Pannbiffar med ägg till frukost lätt smarrigt.

Postat: tor 29 jul 2010, 11:54
av SnorLars
Min morsa är typ2 diabetiker. Insulin och tabletter. Gick över till LCHF för ett drygt år sedan. Tabletterna har hon kasserat och håller på att fasa ut insulinet nu. Blodsockret är stabilt lågt.
Ska bli kul när hon går tebax till den läkare som diagnostiserade hennes diabetes och be honom om en ny diagnos. Diabetes är ju kroniskt enligt läkarkåren idag.

Svårt att inte bli lite religiös över denna kost.

Någon av er lchf:are som är insatt i detalj i hur glykogen depåerna i levern och musklerna funkar.

F'resten, är man i ketos hela tiden eller är det bara fasen vid växlingen till fettförbränning?

Postat: tor 29 jul 2010, 12:23
av Assar
SnorLars skrev:Har inte provat blomkålsmoset än. Misstänker att det smakar rätt mkt...blomkål, som jag inte gillar.
Inte så farligt, om man tar rejält med vitlök och muskot.
Annars går det också bra med broccoli. Dock inte med selleri ...
SnorLars skrev:F'resten, är man i ketos hela tiden eller är det bara fasen vid växlingen till fettförbränning?
Jag har aldrig känt av nåt sånt.

Postat: tor 29 jul 2010, 12:23
av engson
Kör också lchf som bas i matlagningen.
Wokar mycket grönsaker, det mesta funkar. Smarrigt är att dutta i lite nötter av olika sorter ibland. Sen kompletterar man det med nåt på grillen. Snabbt, enkelt och gott!

Postat: tor 29 jul 2010, 13:01
av SnorLars
engson skrev:Kör också lchf som bas i matlagningen.
Wokar mycket grönsaker, det mesta funkar. Smarrigt är att dutta i lite nötter av olika sorter ibland. Sen kompletterar man det med nåt på grillen. Snabbt, enkelt och gott!
Och då blir man så här fin.
Bild
Ännu ett argument för lchf. :P

Re:

Postat: sön 07 aug 2016, 22:44
av Tripod
anthax skrev:Min sambo äter LCHF. Tydligen bara att frossa i kött & gräddsåser och akta sig för kolhydrater, så inget bröd, pasta, pärer osv.
http://www.lchf.se/" onclick="window.open(this.href);return false; :D
Åja! Kött ska man inte frossa i. Får man i sig för mycket protein så omvandlas det till kolhydrater. Rekommendationen är att jämfört mot ”standardkosten” så ska man ersätta så mycket kolhydrater man kan med fett. Men proteinet ska inte ändras. Det ska vara samma mängd.