Mat
Postat: tis 10 okt 2006, 22:34
Lika bra med en egen tråd, va?
Ikväll (blivande hustruns 35-årsdag) fisksoppa.
- den gick rätt upp på årets tiobästalista!
Gör ett halvgrovt rotsakshack (Morot, vit purjolök, rotselleri, palstenacka) och lägg till en halv fänkålsklump, hackad lika fint/grovt. Spara det gröna o frilliga på fänkålen till garnering. Fräs hacket snabbt i olja i en stor kastrull. Slå på rejält med vitt vin, musselspad, fisk/skaldjursfond eller fiskbuljong eller nåt. Ev lite vatten om man har ont om vin. (Jag hade INGET vatten i den här gången, och det var bäst hittills...) Krydda med lite cayennepeppar, timjan, en halv knippa dill o lite vitpeppar. Låt koka en kvart, typ.
Sila bort rotsakerna, spara vätskan, den är basen (!) till soppan. Häll i en trea kelda eller Grädde eller mjölk. jag hade i lite "Fish sauce" (Asiatisk pryl) och saften av en halv citron också. Sen stoppar du i andra halvan av fänkålsklumpen, bitad i lite större bitar. Ett par potatisar i kvartsbitar och låter det småkoka tills potatisarna börjar bli klara.
I med en burk musslor nu. (OM du har färska musslor ska dom koka med i rotsakskoket, sen silar du av o rensar musslorna o lägger i dom sist. det blir bäst, men här ute på landet får man inte tag i färska blåmusslor...)
Tärna ett fiskblock och några laxbitar i lagom stora tärningar (2x2 cm kanske) o lägg sen i dom i rätt ordning. D.v.s. om något är fryst, så lägg i det före det som är tinat. Allra sist lägger du i kräftstjärtar o nyskalade räkor, det frilliga från fänkålen och den andra halvan av dillknippan.
Servera med en aioli (Majonnäs, citron o vitlök efter behag) och ett gott vitt vin. Idag var det en Chablis... Mmmmmm!!!!!
(Hon hade tårna i ögonen...)
Smaklig spis!
Ikväll (blivande hustruns 35-årsdag) fisksoppa.
- den gick rätt upp på årets tiobästalista!
Gör ett halvgrovt rotsakshack (Morot, vit purjolök, rotselleri, palstenacka) och lägg till en halv fänkålsklump, hackad lika fint/grovt. Spara det gröna o frilliga på fänkålen till garnering. Fräs hacket snabbt i olja i en stor kastrull. Slå på rejält med vitt vin, musselspad, fisk/skaldjursfond eller fiskbuljong eller nåt. Ev lite vatten om man har ont om vin. (Jag hade INGET vatten i den här gången, och det var bäst hittills...) Krydda med lite cayennepeppar, timjan, en halv knippa dill o lite vitpeppar. Låt koka en kvart, typ.
Sila bort rotsakerna, spara vätskan, den är basen (!) till soppan. Häll i en trea kelda eller Grädde eller mjölk. jag hade i lite "Fish sauce" (Asiatisk pryl) och saften av en halv citron också. Sen stoppar du i andra halvan av fänkålsklumpen, bitad i lite större bitar. Ett par potatisar i kvartsbitar och låter det småkoka tills potatisarna börjar bli klara.
I med en burk musslor nu. (OM du har färska musslor ska dom koka med i rotsakskoket, sen silar du av o rensar musslorna o lägger i dom sist. det blir bäst, men här ute på landet får man inte tag i färska blåmusslor...)
Tärna ett fiskblock och några laxbitar i lagom stora tärningar (2x2 cm kanske) o lägg sen i dom i rätt ordning. D.v.s. om något är fryst, så lägg i det före det som är tinat. Allra sist lägger du i kräftstjärtar o nyskalade räkor, det frilliga från fänkålen och den andra halvan av dillknippan.
Servera med en aioli (Majonnäs, citron o vitlök efter behag) och ett gott vitt vin. Idag var det en Chablis... Mmmmmm!!!!!
(Hon hade tårna i ögonen...)
Smaklig spis!