Sida 1 av 1

Mat

Postat: tis 10 okt 2006, 22:34
av dereborn
Lika bra med en egen tråd, va?

Ikväll (blivande hustruns 35-årsdag) fisksoppa.
- den gick rätt upp på årets tiobästalista!

Gör ett halvgrovt rotsakshack (Morot, vit purjolök, rotselleri, palstenacka) och lägg till en halv fänkålsklump, hackad lika fint/grovt. Spara det gröna o frilliga på fänkålen till garnering. Fräs hacket snabbt i olja i en stor kastrull. Slå på rejält med vitt vin, musselspad, fisk/skaldjursfond eller fiskbuljong eller nåt. Ev lite vatten om man har ont om vin. (Jag hade INGET vatten i den här gången, och det var bäst hittills...) Krydda med lite cayennepeppar, timjan, en halv knippa dill o lite vitpeppar. Låt koka en kvart, typ.

Sila bort rotsakerna, spara vätskan, den är basen (!) till soppan. Häll i en trea kelda eller Grädde eller mjölk. jag hade i lite "Fish sauce" (Asiatisk pryl) och saften av en halv citron också. Sen stoppar du i andra halvan av fänkålsklumpen, bitad i lite större bitar. Ett par potatisar i kvartsbitar och låter det småkoka tills potatisarna börjar bli klara.

I med en burk musslor nu. (OM du har färska musslor ska dom koka med i rotsakskoket, sen silar du av o rensar musslorna o lägger i dom sist. det blir bäst, men här ute på landet får man inte tag i färska blåmusslor...)

Tärna ett fiskblock och några laxbitar i lagom stora tärningar (2x2 cm kanske) o lägg sen i dom i rätt ordning. D.v.s. om något är fryst, så lägg i det före det som är tinat. Allra sist lägger du i kräftstjärtar o nyskalade räkor, det frilliga från fänkålen och den andra halvan av dillknippan.

Servera med en aioli (Majonnäs, citron o vitlök efter behag) och ett gott vitt vin. Idag var det en Chablis... Mmmmmm!!!!!

(Hon hade tårna i ögonen...)

Smaklig spis!

Re: Mat

Postat: tis 10 okt 2006, 23:18
av 200071
Det låter riktigt läckert fast jag inte är så förtjust i fänkål. Men men kan väl vara lite försiktig med det så det inte tar överhanden?

Fast varför den blivande hustrun inte kunde torka eventuella tårar med händerna förstår jag inte. Hade hon doppat fingrarna i fisksoppan...?
dereborn skrev: (Hon hade tårna i ögonen...)

Re: Mat

Postat: ons 11 okt 2006, 00:06
av Bean
dereborn skrev:(Hon hade tårna i ögonen...)

Å fy fan....det måste gjort ont! :lol:

Postat: ons 11 okt 2006, 08:49
av dereborn
..."med tårna trillande utför kinderna"...

Kom på att jag faktiskt hade i en liten skvätt pernod också!
Klart man kan vara försiktigt med fänkålen. Allt efter eget tycke! Men när den kokar me sådär länge så blir lakritstonen mycket mildare, och den gör det hela mycket mustigare bara. Prova sej fram!