fråga om stereolådor...

Prata om förstärkare och högtalare

fråga om stereolådor...

Inläggav Poester » ons 11 okt 2017, 10:41

har en topp som är lägst 8ohm, dvs antingen en 8 eller två 16.
men om jag har en 8ohmslåda som har stereo 16ohm per högtalarpar...
kan jag köra båda lådorna med vanlig högtalarkabel och således bara köra mono på stereoingången på högtalaren och få 16 ohm på lådorna?

Säkerligen bättre att köpa andra lådor isf, men frågan kvarstår :)
Ett Glatt humör -> en bas -> lite pedaler -> en stärkare = Glädje!
spelaríenjävlamassaolikabandsomspelarolikasortersmusik
Användarvisningsbild
Poester
VIP medlem
 
Inlägg: 5455
Blev medlem: sön 04 okt 2009, 18:00
Ort: Varberg

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Roger Hedin » ons 11 okt 2017, 11:56

Nu tar jag för givet att du pratar om lådans anslutningar och inte förstärkarens.
Jag antar att det är lite som den Peavey VB810 jag just sålde, eller Ampegs "originallåda" som är delad. Om hela lådans ingång är märkt 8 ohm så får du 8 ohms last från hela lådan på den ingången. Kopplar du in i den ena eller den andra ingången så får du i så fall 16 ohms last från den halva av lådan som belastas. Det betyder att lådan i så fall är två 16 ohms lådor.

Talar du om förstärkarens högtalarutgångar kan det vara en ren soppa. Där är det bara att läsa manualen.

Vad är det för stärkare och låda vi talar om?
"A good bassist determines the direction of any band."
- Ron Carter
Användarvisningsbild
Roger Hedin
Medlem++
 
Inlägg: 4583
Blev medlem: sön 16 mar 2014, 19:30
Ort: Norrköping

fråga om stereolådor...

Inläggav Poester » ons 11 okt 2017, 12:38

Orange 412 hp8

Tänkte köra 2 sånna med en orangetopp. Alla deras gitarrtoppar kör tydligen 8 ohm som lägst!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Poester
VIP medlem
 
Inlägg: 5455
Blev medlem: sön 04 okt 2009, 18:00
Ort: Varberg

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Basiiwan » tor 12 okt 2017, 19:07

Kan det vara så att det där 16 Ohmsingången på högtalarna gör så att du använder 2 stycken tolvor på varje kabinett? Låter orimligt att man bara "sådär" kan ställa om OCH använda alla elementen.
Användarvisningsbild
Basiiwan
Medlem
 
Inlägg: 236
Blev medlem: tis 04 dec 2012, 10:51

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Poester » tor 12 okt 2017, 21:11

Basiiwan skrev:Kan det vara så att det där 16 Ohmsingången på högtalarna gör så att du använder 2 stycken tolvor på varje kabinett? Låter orimligt att man bara "sådär" kan ställa om OCH använda alla elementen.

Frågan var väl egentligen om man kan köra stereojacket med vanlig kabel och således få 16 ohm och kunna köra båda lådorna på en 8ohmstopp. Hur många element som är aktiva var inte nämnt.
Sen kan det ju verka dumt att släpa på 8 element och bara använda 4. Då kan man ju lika väl köra på en låda kan tyckas. Men ibland vill man om man kan så därav min fråga!


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Poester
VIP medlem
 
Inlägg: 5455
Blev medlem: sön 04 okt 2009, 18:00
Ort: Varberg

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Roger Hedin » tor 12 okt 2017, 21:27

Bild
Ska du köra hela lådan: Kör en sladd i monojacket. Ska du köra stereo: kör en sladd i vardera jacket. Det står ingenting om du kan köra med enbart en sladd i stereojacket. Tanken är väl att du ska kunna använda en stärkare till den ena diagonalen och en stärkare till den andra.

Det där är ju en typisk gitarrlåda; inga baslådor är på 16 ohm, bara gitarrlådor. Antagligen för att man inte ska köra sönder de tämligen veka elementen...
Användarvisningsbild
Roger Hedin
Medlem++
 
Inlägg: 4583
Blev medlem: sön 16 mar 2014, 19:30
Ort: Norrköping

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Roger Hedin » tor 12 okt 2017, 22:02

Ett alternativ är väl att du kopplar om lådorna så de blir monolådor. Beroende på elementens impedans kan du i så fall erhålla följande:
- Om det är fyra åttaohmare kan du koppla lådan till antingen åtta eller två ohms impedans.
- Om det är 32-ohmare - vilket jag betvivlar, fast med engelska gitarrlådor får man vara beredd på vad som helst - kan du få 32 eller åtta ohms sammanlagd impedans.
M.a.o. blir det svårt att få två lådor med en total impedans på åtta ohm. Det blir sexton eller fyra hur du än kopplar, om du inte gör några märkliga varianter. Du vinner inget.
Användarvisningsbild
Roger Hedin
Medlem++
 
Inlägg: 4583
Blev medlem: sön 16 mar 2014, 19:30
Ort: Norrköping

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Danne » tor 12 okt 2017, 22:33

Roger Hedin skrev:Ett alternativ är väl att du kopplar om lådorna så de blir monolådor. Beroende på elementens impedans kan du i så fall erhålla följande:
- Om det är fyra åttaohmare kan du koppla lådan till antingen åtta eller två ohms impedans.
- Om det är 32-ohmare - vilket jag betvivlar, fast med engelska gitarrlådor får man vara beredd på vad som helst - kan du få 32 eller åtta ohms sammanlagd impedans.
M.a.o. blir det svårt att få två lådor med en total impedans på åtta ohm. Det blir sexton eller fyra hur du än kopplar, om du inte gör några märkliga varianter. Du vinner inget.


Men de är ju monolådor sålänge man kopplar in enbart i R-ingången? Det mesta talar nog ändå för att det är 8-ohms element. Det är ändå moderna Orange-lådor och 32 Ohm är ju inte så vanligt längre. I stereo (dock en kabel till vardera "kanal L/R") från toppen har man nog två seriekopplade 8 ohms element =16 ohm per sida. I mono med enbart kabel i R-ingången switchas dessa båda 16-ohms-sidor parallellt så det blir 8 Ohm. Enda sättet jag kan se att du kan köra med båda lådorna är att köra dem i serie så den totala lasten blir 16 ohm.
Användarvisningsbild
Danne
VIP medlem
 
Inlägg: 4808
Blev medlem: sön 16 jul 2006, 23:34
Ort: Skövde

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Poester » tor 12 okt 2017, 23:13

Danne skrev:
Roger Hedin skrev:Ett alternativ är väl att du kopplar om lådorna så de blir monolådor. Beroende på elementens impedans kan du i så fall erhålla följande:
- Om det är fyra åttaohmare kan du koppla lådan till antingen åtta eller två ohms impedans.
- Om det är 32-ohmare - vilket jag betvivlar, fast med engelska gitarrlådor får man vara beredd på vad som helst - kan du få 32 eller åtta ohms sammanlagd impedans.
M.a.o. blir det svårt att få två lådor med en total impedans på åtta ohm. Det blir sexton eller fyra hur du än kopplar, om du inte gör några märkliga varianter. Du vinner inget.


Men de är ju monolådor sålänge man kopplar in enbart i R-ingången? Det mesta talar nog ändå för att det är 8-ohms element. Det är ändå moderna Orange-lådor och 32 Ohm är ju inte så vanligt längre. I stereo (dock en kabel till vardera "kanal L/R") från toppen har man nog två seriekopplade 8 ohms element =16 ohm per sida. I mono med enbart kabel i R-ingången switchas dessa båda 16-ohms-sidor parallellt så det blir 8 Ohm. Enda sättet jag kan se att du kan köra med båda lådorna är att köra dem i serie så den totala lasten blir 16 ohm.

Då är frågan. Kan jag koppla dom i serie?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Poester
VIP medlem
 
Inlägg: 5455
Blev medlem: sön 04 okt 2009, 18:00
Ort: Varberg

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Roger Hedin » tor 12 okt 2017, 23:34

Poester skrev:...Kan jag koppla dom i serie?
Skickat från min iPhone med Tapatalk

Det kan du om du gör en kabel för det, fast du får en sammanlagd impedans på 16 ohm vilket är tråkigt för en basstärkare som i regel vill ha 4 ohm som lättaste last. Du kan dock inte bara vända på tåtarna i en kabel; då får du lådorna i motfas, vilket gör att ju mer du drar på, desto mer "försvinner". Det är lite bökigt att försöka beskriva i ord, och jag har ingen bra bild till det. Sen är frågan: är det en rör- eller transistortopp? En rörtopp vill INTE möta högre impedans än vad den är specad för, medan en transistortopp inte vill möta en last med lägre impedans.
Användarvisningsbild
Roger Hedin
Medlem++
 
Inlägg: 4583
Blev medlem: sön 16 mar 2014, 19:30
Ort: Norrköping

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav blackparkas » tor 12 okt 2017, 23:40

Roger Hedin skrev:
Poester skrev:...Kan jag koppla dom i serie?
Skickat från min iPhone med Tapatalk

Det kan du om du gör en kabel för det, fast du får en sammanlagd impedans på 16 ohm vilket är tråkigt för en basstärkare som i regel vill ha 4 ohm som lättaste last. Du kan dock inte bara vända på tåtarna i en kabel; då får du lådorna i motfas, vilket gör att ju mer du drar på, desto mer "försvinner". Det är lite bökigt att försöka beskriva i ord, och jag har ingen bra bild till det. Sen är frågan: är det en rör- eller transistortopp? En rörtopp vill INTE möta högre impedans än vad den är specad för, medan en transistortopp inte vill möta en last med lägre impedans.



Fast han ska ju använda en gitarrtopp helrör som inte vill gå på UNDER 8ohm.

Fender P65/Ric 4001 -79/Fender Aerodyne/Fender 75AVRI CAR/Gibson Thunderbird/Warwick MM5/Warwick Streamer LX5/Warwick ProM4/Tüskbasen/MusicMan Big Al
Sunn 300T/Mesa M9/Sound City 120/Fender Dual Showman
Mesa PH412/Mesa PH215
Användarvisningsbild
blackparkas
Medlem++++
 
Inlägg: 52314
Blev medlem: tor 08 feb 2007, 11:56
Ort: Bollnäs!

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Danne » tor 12 okt 2017, 23:43

Är det rörtopp med 8- eller 16-ohmstapp tro? Då funkar det ju kanon med seriekoppling, dvs 16 ohm. Här är min gamla fina paint-bild som behandlar detta: :mrgreen:

Bild
Senast redigerad av Danne tor 12 okt 2017, 23:45, redigerad totalt 2 gånger.
Användarvisningsbild
Danne
VIP medlem
 
Inlägg: 4808
Blev medlem: sön 16 jul 2006, 23:34
Ort: Skövde

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Roger Hedin » tor 12 okt 2017, 23:44

blackparkas skrev:
Roger Hedin skrev:
Poester skrev:...Kan jag koppla dom i serie?
Skickat från min iPhone med Tapatalk

Det kan du om du gör en kabel för det, fast du får en sammanlagd impedans på 16 ohm vilket är tråkigt för en basstärkare som i regel vill ha 4 ohm som lättaste last. Du kan dock inte bara vända på tåtarna i en kabel; då får du lådorna i motfas, vilket gör att ju mer du drar på, desto mer "försvinner". Det är lite bökigt att försöka beskriva i ord, och jag har ingen bra bild till det. Sen är frågan: är det en rör- eller transistortopp? En rörtopp vill INTE möta högre impedans än vad den är specad för, medan en transistortopp inte vill möta en last med lägre impedans.



Fast han ska ju använda en gitarrtopp helrör som inte vill gå på UNDER 8ohm.
Ja, se dessa basgitarrister...! Här sitter han i skiten... :)

Skickat från min F8331 via Tapatalk
Användarvisningsbild
Roger Hedin
Medlem++
 
Inlägg: 4583
Blev medlem: sön 16 mar 2014, 19:30
Ort: Norrköping

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Grundström » fre 13 okt 2017, 10:05

Skaffa två toppar. Problemet löst! :nickar:
//Emil
Användarvisningsbild
Grundström
Medlem+
 
Inlägg: 1075
Blev medlem: fre 04 jan 2008, 17:58
Ort: Nora

Re: fråga om stereolådor...

Inläggav Poester » fre 13 okt 2017, 13:52

Grundström skrev:Skaffa två toppar. Problemet löst! :nickar:

Det har jag redan men va mest nyfiken :)


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
Poester
VIP medlem
 
Inlägg: 5455
Blev medlem: sön 04 okt 2009, 18:00
Ort: Varberg


Återgå till Förstärkare

Vilka är online

Medlemmar online: bas_anton, Bing [Bot], Google [Bot], jockebas, Tredje Riddaren