Sida 1 av 2

B-sträng på fyrsträngad?

Postat: sön 22 jul 2007, 20:47
av dittohead
Går det att slänga på en så tjock sträng på en fyrsträngad? Utan att behöva göra några större ingrepp i basen? Gitarristen har en sjusträngad och vi tänkte experimentera lite och se hur det låter, och ekonomin tillåter inte ett köp av en femma!

Ha det gött!

Postat: sön 22 jul 2007, 20:51
av 200071
Det går utmärkt på de flesta basar. Med tanke på din Avatar; en äldre 4001 kanske inte pallar. De flesta andra gör det men räkna med att få justera dragstången...

Postat: sön 22 jul 2007, 20:51
av BBQV
Inga problem! Det som behöver göras är att du filar upp spåren i sadeln så de nya strängarna passar, eventuellt en dragstångsjustering och stränghöjdskoll. Se'n är det bara att intonera och köra!

Postat: sön 22 jul 2007, 21:09
av dittohead
200071: Det är en 4003, från 1983 (har jag för mig). Den kanske pallar?

Hur ska dragstången justeras? Alltså, åt vilket håll spänner resp. lossar man? Har aldrig gjort det tidigare nämligen.

Om jag filar upp spåren i sadeln, går det att gå tillbaka till smalare strängar sen? Eller är det ny sadel som gäller då?

Postat: sön 22 jul 2007, 21:31
av 200071
En 4003 bör inte vara några problem, de har lite grövre och starkare halsar än de gamla.
Du får räkna med att spänna halsen lite dvs dra åt (clockwise) dragstångsmuttern lite. Max ett halvt varv skulle jag tro.
Ska du gå tillbaka till tunnare strängar är det ny sadel som gäller, annars ligger de bara och skallrar.

Postat: sön 22 jul 2007, 21:44
av Makten
Ni är helt ute och cyklar, mina herrar. Dragkraften från en normal B-sträng (.130") är lägre än dragkraften från en normal E-sträng (.105"). Om dragstången behöver justeras så blir det med största sannolikhet åt motsatta hållet, det vill säga att man får släppa på den. Belastningen blir mindre på basen.

Tillägg: Skillnaden blir ännu större om du stämmer alla strängarna som en femma, det vill säga B-E-A-D med .130"-.070" eller liknande. Det är typ 8-9 kilo mindre dragkraft totalt.

Tillägg 2: Förresten har väl 4003 dubbla dragstänger, så det kan vara lite klurigt att justera.

Postat: sön 22 jul 2007, 21:50
av 200071
:oops:
Jag säger som min son gjorde här om dagen.
"Jag försöker tänka men det händer ingenting" Ska tilläggas att det inte är nåt permanent tillstånd i hans fall!
Men du har naturligtvis rätt som vanligt Makten. Man ska inte gå på instinkten bara...

Postat: sön 22 jul 2007, 21:57
av dittohead
Tack för hjälpen allihopa! Ska göra ett försök under de närmsta dagarna. Är det svårt att få tag på en passande sadel förresten? Man vill ju kunna återställa basen, även om jag kör vidare med de tjockare strängarna. Man kanske måste sälja den nån gång i framtiden (hemska tanke!)

Postat: mån 23 jul 2007, 00:06
av Makten
200071 skrev:Man ska inte gå på instinkten bara...
Jodå, men det är bättre att kolla upp hur det ligger till. :wink: Jag var inte alls säker, så jag sökte på strängtjocklekar och deras dragkraft och hittade snart lite siffror. Det skiljer väldigt mycket mellan olika strängtjocklekar, och de med störst dragkraft är faktiskt de med bara en lindning, det vill säga G och eventuellt D.
dittohead skrev:Tack för hjälpen allihopa! Ska göra ett försök under de närmsta dagarna. Är det svårt att få tag på en passande sadel förresten? Man vill ju kunna återställa basen, även om jag kör vidare med de tjockare strängarna. Man kanske måste sälja den nån gång i framtiden (hemska tanke!)
Du kan alltid fylla i spåren med epoxi och fila upp nya spår som passar standardsträngar om du vill återställa. Det är antagligen mycket enklare än att byta hela sadeln, då du riskerar att spräcka lacken och sånt.
Det svåra är att inte fila för djupt, så ta det varligt!

Postat: mån 23 jul 2007, 08:18
av Hellish
Jag hade en Ibanez Soundgear som jag bytte till B E A D på. Behövde inte göra nånting med sadeln, det fixade strängen på egen hand. Sålde den för 2000 då den bara samlade damm, vilket jag ångrar så in i h--e idag. Den var otroligt snygg och lättspelad och lät för jäkla fint med de grövre strängarna. Ibland tar man bra dumma beslut. =(

Postat: mån 23 jul 2007, 10:46
av Ahab
Jag kör också BEAD på en Ibanez roadstar. har inte behövt fila i sadeln, strängarna har smugit ner fint ändå. dragstång och intonering däremot fick jag skruva lite på.

Postat: mån 23 jul 2007, 19:59
av dittohead
Tog nyss av plattan på huvudet för att se hur det såg ut ifall jag skulle behöva justera dragstången, och detta är vad jag ser:

Bild

Hur fan justerar man två klumpar?

Postat: mån 23 jul 2007, 20:54
av 200071
Med en viss svårighet?


Är de fyrkantiga eller har de varit sexkantiga? Lite suddigt i min skärm...
Jag inser nu att jag nog aldrig justerat en Rick. Kommer nog andra som vet bättre...

Postat: mån 23 jul 2007, 21:10
av knedy
Hittade den här sidan, klicka på "Bass Guitar Maintenance" och sen bilden vid "Rickenbacker bass guitar maintenance and setup"
http://www.joeysbassnotes.com/Joeys%20frameset.htm

Postat: mån 23 jul 2007, 21:20
av Matte
Justeringsmuttrarna sitter i kroppsänden av halsen så skruva bort plektrumskyddet och du skall finna......

Postat: mån 23 jul 2007, 21:28
av dittohead
Knedy: Har bara skummat igenom texten men där står säkert mycket matnyttigt. Tack!

Jag var helt säker på att de satt i huvudet, men det är nog så att jag bara kommer ihåg bilder på såna. Och nu vet jag varför plektrumskyddet är delat i två delar!

Postat: mån 23 jul 2007, 21:43
av Svarte_Jack
Jag skulle hellre köpa en sopbas och smälla på ett B på än att skruva i onödan på en rick.

Postat: mån 23 jul 2007, 21:52
av dittohead
Svarte_Jack skrev:Jag skulle hellre köpa en sopbas och smälla på ett B på än att skruva i onödan på en rick.
Ja, kanske det. Men efter en snabbkoll inser jag att det enda jag förmodligen behöver göra är att göra "stränghålet" i stallet liiite större, och justera dragstången

Postat: mån 23 jul 2007, 22:32
av Makten
Gör absolut ingenting med dragstängerna förrän du strängat upp med de nya strängarna. Du kan aldrig veta hur mycket det behöver justeras nämligen. Rickenbackerns dubbla dragstänger och lönnhals ger rätt bra stadga, och du kanske inte behöver göra ett skvatt. Om du sen behöver göra något så bör du först justera båda stänger precis lika mycket tills du uppnått någorlunda halsböj efter tycke. Sen kan man börja fippla med att vrida halsen om det behövs.

Postat: mån 23 jul 2007, 22:40
av dittohead
Makten skrev:Gör absolut ingenting med dragstängerna förrän du strängat upp med de nya strängarna.
Absolut inte! Men jag inspekterade halsen och den såg inte riktigt rak ut. Men det tar vi imorgon, nu är det läggdags. Godnatt!

Postat: mån 23 jul 2007, 22:51
av Makten
dittohead skrev:Absolut inte! Men jag inspekterade halsen och den såg inte riktigt rak ut. Men det tar vi imorgon, nu är det läggdags. Godnatt!
Den ska inte vara rak, om du syftar på rakhet längsmed dess sträckning. :wink: Vriden ska den däremot inte vara.

Postat: mån 23 jul 2007, 22:54
av 200071
I den länken som fanns längre upp hävdar skribenten att Rickenbackerhalsar ska vara helt raka. Jag orkade inte sätta mig in i varför....

Postat: mån 23 jul 2007, 23:46
av Makten
200071 skrev:I den länken som fanns längre upp hävdar skribenten att Rickenbackerhalsar ska vara helt raka. Jag orkade inte sätta mig in i varför....
Vill man ha skorr så visst. Det skiljer inte mellan olika basar. För att uppnå så lite skorr som möjligt över hela halsen vid så låg stränghöjd som möjligt så bör halsen INTE vara rak, utan något böjd. Bandlösa basar är något av ett undantag, då man eftersträvar det som skulle ha varit skorr om den vore bandad, nämligen att strängen skaver en aning mot greppbrädan.

Postat: mån 23 jul 2007, 23:54
av basmartin
Makten skrev:
200071 skrev:I den länken som fanns längre upp hävdar skribenten att Rickenbackerhalsar ska vara helt raka. Jag orkade inte sätta mig in i varför....
Vill man ha skorr så visst. Det skiljer inte mellan olika basar. För att uppnå så lite skorr som möjligt över hela halsen vid så låg stränghöjd som möjligt så bör halsen INTE vara rak, utan något böjd. Bandlösa basar är något av ett undantag, då man eftersträvar det som skulle ha varit skorr om den vore bandad, nämligen att strängen skaver en aning mot greppbrädan.
Finns vissa gitarr och bastekniker som slipar banden konkavt el konvext(vet inte vad som är vad) för att kunna ha halsen rakt. Sägs öka spelkomforten. Vad vet jag.

Postat: ons 25 jul 2007, 12:54
av Makten
basmartin skrev:Finns vissa gitarr och bastekniker som slipar banden konkavt el konvext(vet inte vad som är vad) för att kunna ha halsen rakt. Sägs öka spelkomforten. Vad vet jag.
Det låter fullkomligt vansinnigt. Som om man skulle känna den nästan obefintliga krökningen av halsen. :lol: :wink: