
Jag står framför Mayones kontor och workshop
Först så tänkte jag åka med en av de större flygbolagen, men de ville ha 2500-3500 kr per person för en retur resa, via Berlin. Det gick bort, då jag lätt kunnat köpa en bra bas för de pengarna istället. Men jag fick reda på att Wizzair, ett Ungerskt lågprisbolag kunde flyga oss båda retur för 750 spänn. Det var bättre och så blev det. Men flyg inte långt med dem. Otroligt trångt. Men jag är ju 190cm så det hjälper ju inte direkt heller.

En liten showcase hörna i Mayones receptionen
Jag hade varit i emejl kontakt med Michael Gabryelczyk som jobbar på Mayones innan jag åkte. Mike arbetar som marknadsföring och artist manager och han var väldigt hjälpsam inför trippen. Vi tog en taxi från flygplatsen och vi anlände vid Mayones just efter lunch. Workshoppen är i ett industriområde som ger ett lite sunkigt intryck. Mayones är huserat i några låga och ganska anspråkslösa byggnader. Det är enkelt att hitta dit då det är väl skyltat.
När vi anlände så en av de första saker som vi märkte var att alla som jobbar på Mayones var ganska avslappnade. De verkar inte få sådär jättemånga besökare och de har inte ett ordentligt showroom. Mike hade varnat mig om det innan. I praktiken så skickas alla basar som de säljer direkt till återförsäljare och distributörer. Man ska inte åka till Mayones och förvänta sig att kunna provspela den gitarren man vill kunna få byggd åt sig. De har några basar i receptionen, men inte den jag har varit intresserad av själv, men jag visste de innan jag åkte.

Mayones reception, med signerade fotografier från de som spelar på Mayones gitarrer och basar
Mayones är ett familjeägt företag med mor och två bröder som leder företaget. Det startades 1982, när Polen låg bakom järnridån fortfarande och det var mycket svårt att importera gitarrer in till Polen. Så familjen startade en gitarr workshop och började bygga gitarrer och basar i garaget hemman. De flytta till de nuvarande byggnaden på nittiotalet och har gradvis expanderat faciliteterna vartefter. Idag så jobbar ungefär 30 personer där. 25 gitarrbyggare och 5 på kontoret med försäljning, marknadsföring och administration.
Mack Konczak, som arbetar med internationella återförsäljare och distributörer, tog oss på en rundvandring i Mayones workshoppen. Först så gick vi till huvudlagret för trä, där de lagrar trä i flera år ibland, så att det har torkat ordentligt. Därifrån gick vi där gitarrerna målas. De var inte så många gitarrer där just när vi kom. Sen tog vi oss till huvuddelen av workshoppen. Där grovträarbetet görs så håller man just nu på med att bygga ut, och samtidigt så används den delen för att göra gitarrkroppar och halsar. (Jag säger gitarrer och menar då både gitarr och bas, även om Mayones gör fler gitarrer än basar). Så som man kan förstå så var det lite rörigt. Man expanderar för att man behöver mer kapacitet då det går väldigt bra just nu. Workshopplayouten är inte som den logiska arbetssekvensen så i min berättelse så följer jag hur vi gick igenom workshoppen, vilket gör att vissa delar av arbetet kanske beskrivs i fel ordning.

Lackering

Material för kroppar till gitarrer and basar
Vi kom till de rummen där instrumenten arbetades på, band lades i, halsar monterades osv. Det är lite överväldigande att gå in i en gitarrworkshop där det finns hundratals gitarrer och basar i olika stadier av uppbyggnad. Överallt man tittar så ser man kroppar och halsar, hängande, liggande och staplade. Varje bit man ser försöker man lista ut vad slutresultatet skall bli. Med några få små undantag så produceras alla trädelarna av Mayones gitarrerna för hand. De har en liten CNC maskin, men man gör bara smådelar på den.

Gitarrer and basar som väntar på lite gitarrmakarkärlek
I år, berättade Mack och Mike, så förväntade de att man skulle bygga mellan 1500 och 2000 gitarrer. Och i princip varje gitarr är förbeställd. Affärerna har blivit betydligt bättre i år, vilket är varför man bygger ut den delen av workshoppen där man jobbar med trä.
Huvuddelen av gitarrerna och basarna som man bygger säljs till Japan och USA, med en nästan lika stor del som går till Europa. Man ser inte många Mayones basar till salu på andrahandsmarknaden, några Jabba 5 eller Be på BassChat eller i Frankrike, i alla fall vad jag kan se. Men det kanske inte är så konstigt. Mike berättade att i princip alla basar och gitarrer de bygger är kustombeställningar. Knappt några är ”stock” som man ser dem på deras webbsajt. Och när man kustombeställer en bas för 25000 kr så säljer man den inte på en gång senare. Den blir nog lite av en klenod i samlingen.




Vi gick vidare till rummet där gitarrer hänger och torkar en längre period efter lackeringen. De kallade rummet Bahamas eller Bermuda eller något liknande då det normalt är ganska varmt därinne. I det rummet, som på många andra platser i workshoppen, så ser man gitarrkroppar som har hängt där i flera år. En del var gjorda som tester, andra var förväntade order som inte blev något av någon anledning. Jag skulle älska att spendera lite längre tid där och gå igenom dessa reliker i lite mer detalj. Jag tror man skulle kunna göra en del riktigt underbara grejor med de gitarrkropparna som hänger här, mer eller mindre glömda.

Exotiskt trä lager





En mindre del av workshoppen vi såg var där gitarrbyggare jobbar med att bygga Custom Shop gitarrer.


Mayones Custom Shop
Till sist så såg vi kvalitetskontrollavdelningen, där en gitarrbyggare satt och provspelade en Jabba 5 precis när vi kom förbi.

Jag frågade om varför de valt att ha egentillverkade bryggor, stämmisar och elektronik på basversionerna av deras gitarrer. Man kan beställa andra grejor om man vill ha det med givetvis. Mack berättade att de hade en riktigt elektronik wizard och dessutom så gillade de flexibiliteten som det gav dem att ha lokaltillverkade grejer från Polen. Min gissning är att det lönar sig bättre också.
Som en del av receptionen till Mayones kontoret så fanns det ett litet test rum utrustat med några gitarr- och basförstärkare. Rummet var litet nog att man var tvungen att vara riktigt försiktig om man skulle vända sig, om man inte ville slå basen i väggen. Jag provspelade en Be Gothic 4 och en Jabba Classic 4, som var på väg till Japan. Jazz basar är inte riktigt min grej (något med hur jag håller handen vid mickarna) men Jabba 4an kändes mycket bättre än det Fender Pbasarna och den 8000 kr Sandberg Jazz jag provade på 4Sound idag. (Men så kostar en Jabba 4 dubble så mycket som en sådan Sandberg också.) Andra som har Jabba 5or gillar dem också vad jag kan läsa.

Mayones Jabba 4
Be Gothic 4an jag provade var riktigt trevlig. Både Jabba:n och Be:n var lättare än vad jag förväntade mig och Be:n hade liknande halsprofil som de basar jag spelar mest (70-80-tals Ibanezer). Rummet jag var i och den förstärkaren som jag provade basarna på, en Aguilar som jag inte vet något om (massa knappar), och den korta tid som var tillgänglig, gjorde att jag inte fick något riktigt bra grepp om ljudet som basarna producerar.

Mayones Be 4 (och jag)
Om man beställer en Mayones bass idag så har de ungefär 20-24 veckors tillverkningstid innan de är färdigt. Det är ganska normalt i kustombyggarkretsar. De bygger gitarrer i batchar, så att arbetet blir mer effektivt, så om man har tur så finns det en halvfärdig Patriot 4a (min favorit) eller vad du nu föredrar, liggande på en hylla från en tidigare batch. Då kan det gå fortare. Efter Musikmesse i Tyskland och NAMM i år så har affärerna gått mycket bättre för Mayones, vilket är varför man håller på att expandera workshoppen just nu, och varför det tar längre än tidigare att få en ny bas. När jag snackade med dem för en månad eller två sedan så var det 16 veckor, inte 20-24.
Ett stort tack till Mack Konczak och Michael Gabryelczyk och resten av de som jobbar på Mayones. De gjorde vårt besök till Mayones workshoppen ett riktigt skönt besök. Och för dig käre läsare så hoppas att detta har givit dig lite mer om Mayones och deras basar.
Vi spenderade resten av dagen och kvällen i Gdansk, som är en riktig gammal Hansa stad. Men det är en annan historia.

Ett ställe som har några Mayones basar på lager är Bass Direct i Warwick, UK. Du kan spana in dem här: http://www.bassdirect.co.uk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Fler fotografier från besöket kan hittas här på Flickr: http://www.flickr.com/photos/bjelkeman/ ... 340399354/" onclick="window.open(this.href);return false;
Jag skrev detta på engelska först, och detta kan hittas här på min websajt blog: http://www.rebar.nu/bass-workshop-visit ... sk-poland/" onclick="window.open(this.href);return false;