Hur låter humbucker mickar?

Prata om allt som har med elbasar att göra
Micke Lu
Medlem
Inlägg: 124
Blev medlem: sön 05 mar 2017, 22:04

Hur låter humbucker mickar?

Inlägg av Micke Lu » sön 01 apr 2018, 21:20

Ställde en liknande fråga i en annar tråd men jag ställer den här oxå!
Hur låter humbuckermickar? Liknar dom p-basar i ljudet eller är det helt eget ljud. Sett att några hårdrocksband kör med Sandbergbasasr med humbucker vid stallet och singelcoil mitt på som jag tycker låter bra. Andra basar har humbucker vid stallet och p-mick på mitten. Eller ska man ha humbuckern vid halsen som Yamaha har?
Jag spelar hårdrock och är lite ny på bas och undrar om dessa humbucker är nåt för hårdrock? :)

Användarvisningsbild
Roger Hedin
Medlem++
Inlägg: 5190
Blev medlem: sön 16 mar 2014, 18:30
Ort: Norrköping

Re: Hur låter humbucker mickar?

Inlägg av Roger Hedin » sön 01 apr 2018, 21:34

...Humbuckern består av två seriekopplade spolar som är lindade åt varsitt håll placerade i magnetfält av motsatta riktningar. Detta gör att störningar i form av elektromagnetiska fält uppträder med motsatt polaritet och därför släcks ut, medan signalen som kommer av de vibrerande strängarna återges korrekt. Namnet kommer från engelskans hum, brum... (Wikipedia)

Tonmässigt kan man väl säga att single coil har ett vidare tonalt spektrum, dvs. mer bas och diskant, fast ofta med betydligt lägre signal (volym). Humbuckern är mer mellanregisterstark. I princip...

Du kan läsa lite här: http://thehub.musiciansfriend.com/tech- ... -explained" onclick="window.open(this.href);return false;
...och här: https://www.seymourduncan.com/blog/the- ... -humbucker" onclick="window.open(this.href);return false;
"A good bassist determines the direction of any band."
- Ron Carter

Användarvisningsbild
gthyni
Medlem+
Inlägg: 2138
Blev medlem: ons 19 aug 2015, 10:12
Ort: Stockholm

Re: Hur låter humbucker mickar?

Inlägg av gthyni » sön 01 apr 2018, 21:44

Humbuckers låter väldigt olika, men har ofta mer möjlighet till variation serie/parallell-kopplade spolar eller coil-split så det blir singlecoil.
Sanningen att säga så är både P-bas (serial) och Jazzbas (parallell med båda pupporna på fullt) humbuckers i praktiken.

Den mest kända humbuckern är väl Musicman som sitter på Stingray m fl, parallellkopplade spolar ger ett ganska snärtigt ljud, lite likt en jazzbas med båda mickarna på. Min G&L går att koppla om och har en större tonpalett där serieläge är roligaste, lite som en P-bas på steroider, men får dock vara försiktigt och strypa ner lite på outputen på den om man vill överstyra för mycket.
https://play.spotify.com/artist/3viYzLFAhWNZpbkOf0ceHM
Tokai Hard Puncher 1980
G&L L-1000 "Wunkay" 1985
Fender American Professional Jazz Bass
Fender Dual Showman 100W topp 1974 + Marshall DBS 7410 låda
TC BH500 + hembyggd 1*12" låda

Micke Lu
Medlem
Inlägg: 124
Blev medlem: sön 05 mar 2017, 22:04

Re: Hur låter humbucker mickar?

Inlägg av Micke Lu » sön 01 apr 2018, 21:55

Alltså till gitarr har jag hyfsad koll på skillnaderna mellan humbucker och singelcoil. Jag var gitarrist i mitt "förra liv". Slutade och spela för många år sedan och har nu fått återfall men börjat spela bas som är mycket roligare :)
Men rent generellt är väl humbucker ganska ovanligt på bas. Är det en ganska ny företeelse? Fender dimension har väl inte funnits sålänge som p-bass och jazz-bas.
Kan man säga att basar med humbucker passar någon speciell musik mer. Tex hårdrock är det väl vanligast med P-basar med det finns ju undantag! :)

Användarvisningsbild
BBQV
Forumvärd
Inlägg: 16263
Blev medlem: tis 15 aug 2006, 10:45
Ort: Uppsala

Re: Hur låter humbucker mickar?

Inlägg av BBQV » mån 02 apr 2018, 08:42

Humbuckers på bas är väldigt olika, alltifrån subbasmurr till hi-tech. Testa lite olika så märker du snart vilka du gillar.

Stingraymikar låter ganska öppet och snärtigt, Thunderbirdmikarna har ett tjockare, middigare ljud och mudbuckern låter fläskigt och murrigt.
"If you reach perfection your standards are too low."

Presentation

Användarvisningsbild
Danne
VIP medlem
Inlägg: 5052
Blev medlem: sön 16 jul 2006, 23:34
Ort: Skövde

Re: Hur låter humbucker mickar?

Inlägg av Danne » mån 02 apr 2018, 10:41

Överlag tycker jag det är svårt att generalisera vad gäller humbuckers och single coil. Brumutsläckningen är väl den givna skillnaden egentligen. Det är så mycket som påverkar attack och frekvensomfång mer än huruvida det är en eller två spolar. Magnettyp, trådtjocklek, antal lindningsvarv etc påverkar.
Historiskt har humbuckers funnits länge även för bas. Gibsons mudbucker som BBQV nämnde började användas på EB-basarna 1959.

Användarvisningsbild
bassace
Medlem+
Inlägg: 1661
Blev medlem: mån 04 feb 2008, 20:30
Ort: Malmö
Kontakt:

Re: Hur låter humbucker mickar?

Inlägg av bassace » mån 02 apr 2018, 16:01

Som tidigare sagts är även den klassiska Fender Precision micken som kom 1957 tekniskt sett en humbucker även om Fender aldrig använt det begreppet (av rättighets-/patentskäl?)
~ rock'n'roll blues soul country music ~
http://www.greatnorthern.se

Användarvisningsbild
BB3000S
VIP medlem
Inlägg: 8968
Blev medlem: mån 04 feb 2008, 00:09
Ort: Uppsala

Re: Hur låter humbucker mickar?

Inlägg av BB3000S » mån 02 apr 2018, 18:02

Micke Lu skrev:Ställde en liknande fråga i en annar tråd men jag ställer den här oxå!
Hur låter humbuckermickar? Liknar dom p-basar i ljudet eller är det helt eget ljud. Sett att några hårdrocksband kör med Sandbergbasasr med humbucker vid stallet och singelcoil mitt på som jag tycker låter bra. Andra basar har humbucker vid stallet och p-mick på mitten. Eller ska man ha humbuckern vid halsen som Yamaha har?
Jag spelar hårdrock och är lite ny på bas och undrar om dessa humbucker är nåt för hårdrock? :)
Generaliserar man lite låter en humbucker i stallposition som en fetare singlecoil, mer tryck o lite mindre topp. Men det är som flera redan sagt jättestor skillnad på olika humbuckermickar.

Bytte från ett par jättemörka Bartolini till Delano med keramiska magneter på en av mina basar, en jazzinspirerad femma dvs två mickar fast lite närmare varann än på en jazz. BBQ hjälpte mig med installationen och satte också i switchar så man kan välja parallell-single coil-seriell för resp mick - blev som en helt ny bas! Även i seriell har dom ett mycket öppnare sound än Bartolinisarna vilket jag gillar, sen är det också grymt nice att kunna köra tex parallell på ena micken o seriell på den andra, ger mycket rikare nyanser än att bara kunna ändra balansen mellan mickarna (vilket man såklart fortfarande kan, men ändå :) ).

Gillar du hur HS-Sandbergarna låter så vet du iaf att den konfigurationen sannolikt kommer att falla dig i smaken. Sen är det nog iofs inte möjligt att fullt ut avgöra hur man kommer att gilla just mickkonfigurationen från hur ett visst band låter då det är så sjukt mkt annat som spelar in. Men helt fel kan det iaf inte bli på just mickfronten. :)
| Alleva Coppolo LG5 | Yamaha BB2025 | Fender P-57RI | Atelier Z Jazz |
| Aguilar db680/Lab ip450 | Ampeg SVT-IIp/EBS HD350| Bergantino AE-410 |
| Xotic XJ-1T | Status Empathy | EBMM StingRay 30th | EBMM Big Al SSS |


Hånken
Medlem+
Inlägg: 973
Blev medlem: tis 04 aug 2009, 14:41

Re: Hur låter humbucker mickar?

Inlägg av Hånken » tor 26 apr 2018, 14:27

Mja, som så alla har sagt här så kan man inte säga att humbucker mickar låter på ett speciellt sätt. Inte på bas, inte på gitarr. Det enda man kan säga är att de "buckar" "hum". Dvs stoppar onödigt brum. Det görs för många otaliga varianter idag på humbuckers både för bas och gitarr, och single coils också så något speciellt ljud är det egentligen inte att tala om.

Eftersom det kan göras "single coils" som låter som humbuckers, och "humbuckers" som låter som single coils, och allt där mittemellan går det inte att generalisera såpass. Har Seymour Duncan haft 6-700 modeller av pikcuper genom åren? Lägg till alla andra 3:e parts leverantörer med sin egna patentlösningar på hur pickuper skall låta eller vara.

I den enklaste formen, på 50-talets vintage, kunde man väl säga att humbuckers gav ett mindre diskantrikt ljud, mer mellanregsiter, lite högre output, och höll nere ganska så mycket 50 Hz brummet, vilket kan vara bra att ha på bas, eftersom man är där nere och spelar i de frekvenserna och vill inte att det skall störa. Men det var på den tiden som folk tyckte att "hör man brummet ifrån single coil så spelar man för högt!" :D

Sedan dess har tiderna förändrats, och framstegen varit många, med aktiva pickuper, andra sorters magneter, som neodynium, Lace pickups lösning på brum på single coils. Så idag finns det säkert vissa humbuckers som låter som vissa single coils och tvärtom. En hel jungel där ute. Kopplar man humbuckers ur fas, låter de som single coil, fast utan brum och så vidare. Men det förutsätter att pickupen är designad så ifrån början. Finns alla möjliga varianter.

Numera finns det alldeles för många varianter ute, för att man skall kunna HÖRA endast en klar skillnad mellan ALLA humbucker och ALLA single coil. Så lätt blir det aldrig. Verkar mest vara utseendet i såfall.

Skriv svar