Musikteori enligt Darwin

Prata om musikteori, arrangering, komposition etc.
Användarvisningsbild
JazzBassillen
Medlem+
Inlägg: 1094
Blev medlem: tis 04 jan 2011, 15:26
Ort: Lund

Musikteori enligt Darwin

Inlägg av JazzBassillen » lör 26 apr 2014, 18:24

Bild
Poängen med musik är sex
Publicerad 26 april 2014 13.30 · Uppdaterad 26 april 2014 13.32
TEXT: TT WEBB
Stockholm. Sex, drugs & rock 'n roll. Hur det är med drogerna må vara osagt, men de två andra stämmer definitivt. Åtminstone om du frågar Charles Darwin. Poängen med musik är att få ligga.
Vi har alla hört berättelserna om manliga rockmusiker och de horder av unga kvinnor som tycks vara mindre intresserade av musiken, men desto mer av musikerna själva.

Historierna är många, men var kommer beteendet ifrån?

Redan Charles Darwin föreslog, långt innan någon ens kunde stava till "groupie", att musiken har sina rötter i evolutionen. Att dess huvudsakliga syfte är som uppvaktning av en potentiell sexpartner.

Även om nästan vilken rockbiografi som helst kan vittna om att Darwin var något på spåren, så har kvinnors fäbless för manliga musiker varit svår att visa vetenskapligt.

Forskare vid University of Sussex lät 1 500 kvinnor delta i två experiment. Medelåldern var 28 år. De ammade inte, var inte gravida och de använde inte p-piller – saker som skulle kunna "störa" eventuella resultat.

I det första testet fick en grupp rangordna fyra olika pianomelodier efter deras komplexitet.

Sedan fick en annan grupp lyssna på den enklaste respektive mest komplexa melodin, uppspelad av en dator. Kvinnorna fick sedan ta ställning till vilken kompositör som de skulle kunna tänka sig att ha sex med. Den bakom den "enkla" melodin, eller den komplexa. Och, i så fall, om de föredrog ett kortare eller längre sexuellt förhållande med denne hypotetiske man.

Det visade sig att kvinnor bara föredrog att ha tillfälligt sex med kompositören till den mest komplicerade melodin när chansen för en graviditet var som störst, det vill säga vid tiden runt ägglossning. När de tillfrågades vem de kunde tänka sig att ha ett längre förhållande med eller vid kontrollexperiment med bildkonstnärer, syntes inte något liknande samband.

Enligt forskarna tyder detta på att Darwin hade rätt. Ju bättre musiker, desto mer attraktiv är han.

– Förmågan att skapa komplex musik kan tyda på mer avancerade kognitiva förmågor. Följaktligen skulle kvinnor skaffa genetiska fördelar hos avkomman, om de väljer en musiker som kan skapa komplex musik till sexpartner, säger Benjamin Charlton, en av forskarna bakom studien som publiceras i The Proceedings of the Royal Society B.
Schatz P/J, Fender Jazz CIJ, Ibanez AEB 10BK, Framus Triumph 4/60 EUB, Squier VM bandlös, Noname 3/4 plywoodkontra
Mesa/Boogie Buster, Ampeg SVT3-PRO, Lab Series L2, Roland Cube 60, TKS 1156 x2, Ampeg SVT 412 HE

Användarvisningsbild
Fluktbas
Medlem
Inlägg: 321
Blev medlem: tor 28 mar 2013, 21:36

Re: Musikteori enligt Darwin

Inlägg av Fluktbas » sön 01 jun 2014, 14:55

Det vill säga att kvinns vill ha pojkar som får ligga mycket och flickor som vill ligga med musiker?

Skriv svar