Sida 1 av 2

Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: tor 10 sep 2020, 14:18
av bjelkeman
När jag inte spelar bas, så bygger jag numera kretsloppsbaserade matproduktionssystem. Vi har under de senaste veckorna tagit vår pilotanläggning i drift. En inomhusanläggning med slutet vattensystem. Produktion på upp till 1 ton regnbågslax per år och 500-600 saladsplantor i veckan. Vi lär oss från denna för att bygga en mycket större anläggning härnäst.

Fiskmat, blir fisk. Fiskens utandning och avföring blir näring till bakterier. De i sin tur släpper ifrån sig näring till plantorna. Microbiotan från fisken får näringsupptagningen hos växterna att bli väldigt effektiv, jämfört med hydroponisk odling. Vattnet renas av bakterier och plantor, och återförs till fisken.

Fiskmat in, fisk och grönsaker ut.

Bild

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: tor 10 sep 2020, 14:39
av BBQV
Bra jobbat! :clappy:

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: tor 10 sep 2020, 15:03
av fieldflower
Kul att se att det är igång! :D

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: tor 10 sep 2020, 15:51
av bassace
Coolt och miljösmart :tummenupp:

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: tor 10 sep 2020, 16:59
av 200071
Härligt!

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: tor 10 sep 2020, 18:36
av anthax
Riktigt häftigt!
Fisk och sallad är gott. :D

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: tor 10 sep 2020, 20:43
av Elfström
Bra jobbat Bjelkis :tummenupp:

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: fre 11 sep 2020, 09:15
av Håcke
Wow!
Mycket imponerande!

Men står salladen direkt i vattnet då eller har ni jord som tar upp vattnet och renar det också?
Ser ju inte riktigt ut så.
Hur får man isåfall ett frö att bli en planta utan att rinna iväg och bli fiskmat?

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: fre 11 sep 2020, 09:56
av RexHunter
Fråga: vari består fiskmaten som nämns i texten?

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: fre 11 sep 2020, 17:10
av bjelkeman
Håcke skrev: fre 11 sep 2020, 09:15 Wow!
Mycket imponerande!

Men står salladen direkt i vattnet då eller har ni jord som tar upp vattnet och renar det också?
Ser ju inte riktigt ut så.
Hur får man isåfall ett frö att bli en planta utan att rinna iväg och bli fiskmat?
Sallden och krydväxterna står i en kruka eller en "plugg" bestående av kokosfiber. Planterna tar främst upp nitrat (kväve) som behövs tas bort i systemet, det är en restprodukt från fisk och bakterier, men ett makronäringsämne för plantorna. Fröna sätts i krukan/pluggen i ett annat rum, och migrerar ut till trågen som syns på bilden efter ett par, tre veckor.
RexHunter skrev: fre 11 sep 2020, 09:56 Fråga: vari består fiskmaten som nämns i texten?
Fiskmaten består av pellets, speciellt framtaget av fiskfoderföretaget Skretting, för regnbåge. Vi jobbar i ett konsortium av organisation för att gradvis ersätta delar av fiskmaten med mer kretsloppsbaserad, lokala lösningar. http://cirkularodling.se/projektrapport ... om-resurs/

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: fre 11 sep 2020, 22:28
av AlbinH
Fantastiskt!!!

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: fre 11 sep 2020, 23:16
av saft
Fyfan vad tufft!

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: lör 12 sep 2020, 16:30
av Per
Grattis, bra jobbat! Principen är väl egentligen inte så konstig, (vet jag från mina egna fiskodlardagar - helt annan bransch :D ). Tricket är att hitta balansen och de smarta lösningarna, så allt funkar ihop och blir effektivt. :tummenupp:

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: ons 16 sep 2020, 14:25
av JohannesH
Int är det i Sågmyra? Hörde att något sådant skulle igång på fabriken.

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: ons 16 sep 2020, 14:47
av blackparkas
Fränt!!

Satt faktiskt och pratade om det här för någon vecka sedan, att du/ni var på g med något sånt här i Stockholm.

Grymt!

Sånt här är ju roligt miljötänk, till skillnad mot signalpolitikstänket med straffbeskattning av plastpåsar som dessutom är miljöpåsar...

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: ons 16 sep 2020, 18:13
av bjelkeman
JohannesH skrev: ons 16 sep 2020, 14:25 Int är det i Sågmyra? Hörde att något sådant skulle igång på fabriken.
Nä inte i sågmyra. Utan en ganska modern men nedlagd mjölkgård från 80-talet i Vallentuna.

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: ons 16 sep 2020, 18:17
av JohannesH
Ok, fränt i alla fall!
Tar ni emot besök på anläggningen (i friska tider)? Är i Vallentuna ibland och hälsar på mor min.

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: ons 16 sep 2020, 21:01
av bjelkeman
JohannesH skrev: ons 16 sep 2020, 18:17 Ok, fränt i alla fall!
Tar ni emot besök på anläggningen (i friska tider)? Är i Vallentuna ibland och hälsar på mor min.
Det kommer att bli öppet hus vissa dagar i höst/vinter. Bäst att regga sig på mejlinglistan eller följa oss på Fejan eller Instagram.

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: tor 17 sep 2020, 22:20
av JohannesH
bjelkeman skrev: ons 16 sep 2020, 21:01
JohannesH skrev: ons 16 sep 2020, 18:17 Ok, fränt i alla fall!
Tar ni emot besök på anläggningen (i friska tider)? Är i Vallentuna ibland och hälsar på mor min.
Det kommer att bli öppet hus vissa dagar i höst/vinter. Bäst att regga sig på mejlinglistan eller följa oss på Fejan eller Instagram.
Yes!

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: mån 11 jan 2021, 11:20
av bjelkeman
Nu har jag dokumenterat vårt arbete i en bygglogg.
Man kan läsa om det här.

http://cirkularodling.se/att-bygga-en-a ... -bygglogg/

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: mån 11 jan 2021, 16:29
av Per
Tack för inblicken - imponerande anläggning! (Och snygg dokumentering.)
Jag blev nästan lite nostalgisk, när jag såg er limma PVC-rör, knivventiler och bottenavlopp. :)
Jag antar att det är EPDM-matta?
Någon särskilt anledning att använda trä och utvändig matta till sumptanken istället för LECA?

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: mån 11 jan 2021, 16:40
av bjelkeman
Tack! Vad är LECA i detta sammanhang?

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: mån 11 jan 2021, 21:45
av Per
Vanliga lättbetongblock.

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: mån 11 jan 2021, 22:06
av bjelkeman
Per skrev: mån 11 jan 2021, 21:45 Vanliga lättbetongblock.
Det var det vi tänkte på först av olika anledningar. Egentligen är det inte speciellt praktiskt. Men det blev så. Gummimattan är den vanliga sorten man har i botten på dammar mm. Säkert det du kallade materialet. Har inte de i huvudet just nu.

Re: Fisk och grönt, färskt, 365 dagar om året

Postat: tis 12 jan 2021, 08:41
av Per
Då är det säkert den. Alternativet i dammsvängen är PVC-duk, tunn, sladdrig, icke elastisk, icke särskilt åldersbeständig och rätt hopplös. Men billig.