Sida 1 av 1

Var placera Cubase?

Postat: tor 24 maj 2018, 10:06
av Per
Troligen en dum fråga, men i alla fall:
Jag har köpt en dator för inspelning och tänkte lägga instrumentbibliotek, mm, på SSD. Hårddisken hade jag tänkt som "arbetsbänk". Jag antar, att jag då ska lägga Cubase på hårddisken?
Alternativet skulle vara att lägga Cubase på SSD och spara projekten (under arbetet) på hårddisken, men jag antar att Cubase i så fall ändå arbetar med dem på SSD?

Re: Var placera Cubase?

Postat: tor 24 maj 2018, 19:13
av Stempa
Du tänker rätt i stort. Fil-läsningsintensiva mappar som samplings bibblor och Cubase projekt ligger bäst på SSD. Själva Cubase och VST effekter kan lika gärna ligga på mekanisk hårddisk. Cubase vill säkert också bestämma åt dig var projekten ska ligga men de kan du ställa in själv i någon settings dialog. Minns inte var, bytte från Cubase till Reaper för några år sen.

Re: Var placera Cubase?

Postat: tor 24 maj 2018, 20:54
av Per
Menar du, att man ska arbeta med projekten på SSD? Det blir väl en jämrans massa skrivande, när man jobbar med grejorna och vad jag läst, (utan erfarenhet eller förstånd), är SSD känsligare för hur många gånger de tål att skrivas på än hårddisk.

Re: Var placera Cubase?

Postat: fre 25 maj 2018, 18:29
av Stempa
Ja i princip ska läs-och-skriv intensiva audio/video projekt ligga på den snabbaste disken och det är SSDn utan konkurrens. Snabb fil läs-och-skriv kan vara kritiskt viktigt för stora audioprojekt men i synnerhet videobearbetning.

I realiteten fixar en vanligt 7000rpm HD att hantera rätt stora Cubase projekt. Jag har haft upp till 20+ stereo filer rullandes samtidigt i Cubase på mekanisk disk utan problem. Men, har en vän som jobbar med enorma samplingsbibliotek med symfoniorkester (100gig typ), slagverk och alla möjliga samtidiga ljudfils uppspelningar från disk. Där är SSD disken nödvändig.

Jo, en SSD slits med antalet läs/skriv operationer. Haft min SSD i 3 år för audio/video projekt utan trubbel men det kan väl ta stopp så småningom, så... backup's 8)

Re: Var placera Cubase?

Postat: fre 25 maj 2018, 19:08
av Per
OK, tack för info! Det låter som om man kunde göra en liten snikkompromiss: Mindre projekt jobbar man med på hårddisken och större på SSD:n. Och skulle man märka att det tar emot på hårddisken, kan man ju flytta över till SSD.
Eller tänker jag fel?

Re: Var placera Cubase?

Postat: ons 30 maj 2018, 14:32
av hitman
Nördarna på jobbet påstår att SSD-diskarna har blivit mindre känsliga än de tidigaste generationerna.

Men, som Stempa skrev, oavsett vilket lagringsmedia så TA BACKUPER!!!!!!

Re: Var placera Cubase?

Postat: ons 30 maj 2018, 19:12
av Per
Will do. Tack, båda!