Hjälp med teknik när jag växlar strängar

Diskutera olika tekniker på bas och kontrabas
dj_ec_work
Nykomling
Inlägg: 9
Blev medlem: tis 19 apr 2016, 22:34

Hjälp med teknik när jag växlar strängar

Inlägg av dj_ec_work »

Hej har undrar om det finns någon bra teknik för att spela fram och tillbaka mellan två strängar typ (EAEAEAEAEAEAEA) staccato.
Plockar E strängen med ett finger och a strängen med den andra och försöker då muta dem vilket går men är svårt när det är snabbare partier. På andra handen blir det svårt att växla strängar tex med 2 toner på samma band. Håller ni in båda strängarna samtidigt eller trycker ner en etaget, blir klonkigt för mig vid snabbt spel. Vet inte vad detta kallas när man växlar mellan strängar men hoppas ni förstår vad jag menar. Har ni tips på YouTube övningar kan ni posta även det här.
dj_ec_work
Nykomling
Inlägg: 9
Blev medlem: tis 19 apr 2016, 22:34

Re: Hjälp med teknik när jag växlar strängar

Inlägg av dj_ec_work »

När man spelar root och en 5a tex men växlar fram och tillbaka.
Användarvisningsbild
JohannesH
Medlem+
Inlägg: 580
Blev medlem: tis 16 nov 2010, 18:25
Ort: Falun

Re: Hjälp med teknik när jag växlar strängar

Inlägg av JohannesH »

Mellan A och E, lösa strängar är det bäst att spela A på 5e bandet på E-strängen. Annars så lättar du lite på fingret så att strängen muteas om du växlar mellan t.ex C och G ( på A- och E-strängen). Det går att lägga barré och ändra trycket med fingret eller så använder du två fingrar.
En annan sak som är bra även om man spelar 4a är att köra med “flytande tumme” alltså ankrar man inte högertummen utan man låter den dämpa strängarna allt eftersom handen rör sig fram och tillbaka. Från andra hållet dämpar man med “kroppen” på vänster pekfinger. Man använder den här tekniken främst på flersträngade basar (typ 6or) för att hindra strängarna man inte spelar på från att ringa. Med lite teknik så dämpar man alla strängar utom den som ska låta. Ibland dämpar jag också med ring och lillfingret på vänsterhanden. Öva mycket och medvetet med metronom så kommer det med tiden. :D
Användarvisningsbild
basmartin
Medlem+++
Inlägg: 18139
Blev medlem: tis 08 maj 2007, 23:35
Ort: Göteborg

Re: Hjälp med teknik när jag växlar strängar

Inlägg av basmartin »

Två olika fenomen, live försöker jag undvika att växla mellan öppna strängar; även om jag dämpar med vänsterhanden, så är det svårt att få tyst på strängarna pga energin från stärkaren/sub-basar som återkopplas in i strängen. När det gäller att skifta sträng på samma band, så tar jag ett litet barré, från sista leden av t ex pekfingret och "viker" över fingret när jag byter till den tjockare strängen.
Martinus Olai Gothenburgiensis

https://www.facebook.com/martinolssonbass/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.reverbnation.com/basmartin" onclick="window.open(this.href);return false;

Presentation: http://www.pratabas.se/viewtopic.php?t=1670" onclick="window.open(this.href);return false;
Skriv svar