Sida 1 av 1

Öva "internal clock"?

Postat: fre 13 nov 2015, 12:59
av Aslan
Hej!
Är ute efter övningar för att öva den egna timingen som i en del fall kallas för "internal clock". För att öva sitt och stabilitet.
Klassisk övning för det är ju att öva till trummaskin som helt plötsligt utelämna vissa slag så man får uppehålla timingen själv för att sedan komma in rätt när trummor A kommer tillbaka.
Nån som har nån annan övning för att öva detta?

Klassiska varianten:
http://youtu.be/0cX2Q1ouDHQ" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Öva

Postat: fre 13 nov 2015, 13:44
av archisland
Dave Weckl berättade i någon intervju att han och hans bandmedlemmar brukade starta en sextondel efter varandra för att öva upp just detta.

Ex. började basen på ETT a å så, trummorna på ett A å så, keys på ett a Å så och gitarren på ett a å SÅ.

Asjobbigt men nyttigt :)

Re: Öva

Postat: tor 07 jan 2016, 08:45
av Seggelke
Öva med metronom på låga BPM, 20-40.
Spela olika rytmiska mönster/skalor/arpeggios och baslinjer.

Re: Öva

Postat: mån 11 jan 2016, 12:29
av Roger Hedin
Lyssna på en låt du kan: stäng av ljudet och uppehåll groovet inombords. Dra på volymen och kolla om du är på samma ställe. Sträck ut tystnaden längre och längre, dvs. öka antalet takter gradvis...
(Förutsatt att låten inte ökar/sackar...)

Re: Öva

Postat: ons 20 jan 2016, 01:00
av Noelredding
En grej som kanske låter väldigt lätt men som jag tycker är skitsvår är att bara spela till sitt eget fotstamp (antingen på 1 o 3, 2 o 4 eller alla 4) och få det att svänga. Varje gång jag har gjort det så tar det ett tag innan man kommer in i det, och det är lätt att tappa groovet med. Tänker då att man inte spelar en basgång som man kan utan att man improviserar fram vad som helst, typ basgång/melodi/solo/ackordvända/whatever.

EDIT: fast spela låtar som man kan brukar jag göra med detta. Ifall jag sitter och torrspelar hemma brukar jag göra detta över jazzstandards t.ex, men då att jag improviserar över ackorden.

Re: Öva "internal clock"?

Postat: ons 20 jan 2016, 02:10
av Basmagnus
Seggelke skrev:Öva med metronom på låga BPM, 20-40.
Spela olika rytmiska mönster/skalor/arpeggios och baslinjer.
Det här har jag börjat göra på sista tiden.
Att spela något ordentligt men aslångsamt.
I snabbare tempon är det så lätt att ens olater och ticks halkar med av bara farten. Men i sjukt långsamma tempon tvingas man städa bort det. Kan man spela stadigt, rent och svängigt i 30bpm är det mycket lättare att göra det även i 130bpm. Dessutom bra fokusövning, väldigt lätt att tankarna drar iväg när det går så långsamt.

Re: Öva

Postat: tis 02 feb 2016, 10:09
av Ruston
Kan inte låta bli att länka detta: https://www.youtube.com/watch?v=9X1fhVLVF_4" onclick="window.open(this.href);return false;
Vic Wooten är i en klass för sig, men det han säger passar in oavsett hur avancerat ens basspel är, och även om det här är en reklamsnutt för Korgs metronom så finns det lite tips på hur du kan tänka utanför lådan när du jobbar med takthållare för att träna egen timing.