Sida 1 av 1

Mono/stereo på en jazzbas via enbart en output?

Postat: sön 30 aug 2020, 14:52
av Markooo
Finns det möjlighet att ha ett outputjack på en jazz som agerar både som mono- men även stereooutput och som kan styras av en liten tvåvägsswitch?

Jag fattar att det går att göra en Rick-O-Sound- eller Billy Sheehan-lösning på det hela med två outputs, men jag gillar när moddade prylar ser omoddade ut.

Finns det en lösning på mitt lyxproblem eller sätter fysiken stopp för mitt fantiserande. Jag är inte heller någon elektronikguru, så var snälla. :mrgreen:

Re: Mono/stereo på en jazzbas via enbart en output?

Postat: sön 30 aug 2020, 15:33
av Danne
Ja det går. Om du vill behålla tonkontrollen så kan den agera globalt för båda pickuperna i mono, men endast till ena pickupen i stereo. En tvåpolig-, tvåvägss- såkallad DPST-switch samt stereojack löser det hela. I ena läget (stereo) går signalen till varsin pol (tip och ring) på stereojacket där endast stallpickupen har tonkontroll. I andra läget (mono) kopplas allt original så halspickupens signal på pol 1 på switchen kopplas ihop igen med stallpickupens signal samtidigt som pol 2 kopplar ur "ring" från kretsen. Detta gör att man i monoläge kan använda monoplugg utan att ring och sleeves (jorden) kortslutning (med monoplugg) stör kretsen i stereoläget (den kan förvisso agera "killswitch" för halspickup i stereo). Kladdade till en görsnygg :mrgreen: paint-ritning av kretsschemat:

Bild

Fysikens lagar hindrar dig således (förutom tonkontrollens avvikande funktion i stereo) från att koppla om stereo/mono i farten vad gäller resten av kedjan, dvs du kan aldrig få mono ut mitt i en låt utan att byta kabel alt ha en extra switchpedal, som tex kopplar mono till förstärkeri eller pedaler. Däremot får du halsmicken i stallmickens förstärkeri/pedalkedja i monoläget.

Re: Mono/stereo på en jazzbas via enbart en output?

Postat: tis 01 sep 2020, 01:12
av Danne
En tankevurpa gjorde att jag editerade ovanstående inlägg samt lade till en liten ritning.

Re: Mono/stereo på en jazzbas via enbart en output?

Postat: mån 07 sep 2020, 23:19
av Markooo
Danne skrev:
tis 01 sep 2020, 01:12
En tankevurpa gjorde att jag editerade ovanstående inlägg samt lade till en liten ritning.
Ingen fara! Det är tankevurporna som gör att mänskligheten går framåt!

För att göra detta ännu mer krångligt än vad det redan är så är jag rätt sugen på att slänga in ett par Dimarzio-mickar (ej bestämt vilka ännu dock) och även ha möjlighet att köra de båda i serie/parallell med en push/pull.

I sådana fall blir ju detta något som (jag antar) funkar enbart i monoläge?

Att kunna köra den i stereo är väl mer en studiogrej än live då jag knappast kommer att kunna släpa med 2 toppar och 2 lådor. Så att behöva byta mitt i en låt är inget som jag kommer att behöva skulle jag tro.

Om man skulle råka köra med stereokabel i mono, finns det någon risk för kortslutning eller liknande?

Re: Mono/stereo på en jazzbas via enbart en output?

Postat: tis 08 sep 2020, 21:57
av Danne
Ja, om du vill köra seriekoppling funkar det endast i mono-läget.Du skulle ju kunna ha två push/pull-potar och använda ena switchen till mono/stereo och en för serie/parallell. Om du kör i monoläge med en stereokabel kortsluts inget.