Sida 1 av 1

Hur fixa bra ljud i uppsättningen?

Postat: ons 15 jun 2011, 20:00
av "Sala"
Tjena alla baskolleger!
Är en gammal baslirare (50+) som från och till har lirat i olika sammanhang, men utan effektpedaler och dylikt. Nu har jag skaffat en combo, GK Backline 210, som jag vill använda till min gamla Fender Jazz (73-74:a). Jag vill ha mer tryck i ljudet, och dessutom få bort ett lågt brummande som uppstår när jag inte håller händerna på strängarna (nå´t jordningsfel?). Har läst att basister vill ha compressor, chorus och ev. preamps som effekter.
Bild

Postat: ons 15 jun 2011, 23:58
av Funkfingers
En bra kompressor(EBS) och en Sansamp.
En Jazz brummar då du inte håller händerna på strängarna.
Allt som det ska.
Vill du kan du ju skärma den lite mer.Annars är det så det är.
Kan också bero på elen i huset.Ett jordbrum som inte beror på basen.

Postat: tor 16 jun 2011, 00:11
av johnne
kolla att du kör jordat uttag... Min jazz brummar inte..

MXR-M80 och en Kompressor ger dig bra ljudmöjligheter, Ebs Multicomp är bra men det finns bättre fast då snackar vi typ retrospec ala 6000kr..

Kul namn... jag bor i Sala hehe

Postat: tor 16 jun 2011, 07:35
av B-Å Åhs
Om du villa ha mer tryck så kan lätt dist, lite kompression hjälpa . Att höja den låga miden hjälper också. Viktigast är dock anslage,t ett tydligt och bestämt anslag där man hör skillnad då toner spelas och då det är tyst gör nog mest .

Även jag 50+ basist

Postat: tor 16 jun 2011, 19:42
av "Sala"
Hörni, tack för svaren och tipsen!
Jag är ju en gammal reggaebasist som har varit bortskämd med färdighumpade backlines och basljud frammixat av ljudproffs när det begav sig. Det var bara att jacka in och spela; så jag är urusel på det tekniska runtomkring. Effektpedaler är ett nytt område att erövra för mig. Kul!
"Sala" är en del av det gamla artistnamnet "Salarasta" när jag körde med dubreggaebandet Zion Steppers från Stockholm ´79-83. Född och uppvuxen i Sala alltså. OK, jag får kolla runt lite på de tipsen jag fått...