Sida 1 av 1

Lumpade strängar

Postat: fre 20 mar 2020, 07:50
av mrbaloo
Tydligen en innovation.

https://kempstrings.com/lumped-bass-gui ... p-strings/

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk


Re: Lumpade strängar

Postat: fre 20 mar 2020, 16:50
av Roger Hedin
Smart!

Re: Lumpade strängar

Postat: fre 20 mar 2020, 17:06
av Per
Jo, det var ju faktiskt skillnad. Sedan märks väl skillnaden mindre inne i en musikalisk kontext, men allt räknas ju.

Re: Lumpade strängar

Postat: fre 20 mar 2020, 18:36
av mrbaloo
Per skrev:Jo, det var ju faktiskt skillnad. Sedan märks väl skillnaden mindre inne i en musikalisk kontext, men allt räknas ju.
På nåt sätt tyckte jag att det lät fantastiskt bra när killlen spelade solobas med melodislingor och ackord högt upp på halsen.

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk


Re: Lumpade strängar

Postat: lör 21 mar 2020, 12:41
av Per
Absolut! Jag tänkte mer i bandsättning.

Re: Lumpade strängar

Postat: lör 21 mar 2020, 13:01
av mrbaloo
Per skrev:Absolut! Jag tänkte mer i bandsättning.
Ja, jag förstod det. Det är ju liksom "bara bas" ändå.Bild

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk


Re: Lumpade strängar

Postat: lör 25 apr 2020, 18:47
av thinline
Väldigt intressant. Dock saftigt pris för folk som spelar 5-strängat.

Re: Lumpade strängar

Postat: sön 26 apr 2020, 18:06
av bjelkeman
Intressant att mycket av övertonerna är del av ljudet jag gillar.

Re: Lumpade strängar

Postat: ons 26 aug 2020, 12:12
av RolleHarris
Känns väl som ännu en ny uppfinning som vi inte behöver? kommer kanske bli en trend som vanligt och sen förvinner det nog igen, som med det flesta ;)

Re: Lumpade strängar

Postat: lör 20 feb 2021, 22:25
av Hånken
Bild

Mja, jag hörde på YT, i jämförelse med öppna strängen, att visserligen blev övertonerna längre och inte så "ostämda" men minsann om inte fundamental, grundtonen blev mycket kortare i sustainen. Om man lägger vikt och prioriterar att spela där uppe, så javisst, över 15.e bandet, men vi andra hade nog kört multiscale, fanned frets isåfall. F ö vill jag minnas att Newtone redan har liknande strängar. Och jag kan tänka mig att Rotosounds gamla teknik "open core" har samma effekt. Det hela handlar om hur lång in på strängen riktiga gaugen börjar. Själv har jag problem med tapered strings. Man får lägga muttrar vid kulan så den hamnar längre bak, och så blir grundtonen och öppna strängen helt klar i tonen igen. "Taperen" hamnar bakom stallpunkten och man kan intonera fritt igen... :wink:

Kan tänka mig för short scale basar att det blir kanske lite bättre här och där. Skulle jag lägga någon "lump" eller "klump" någonstans så skulle det vara precis bakom översadeln istället, så man dämpade och inte behövde ha så mycket vinkling, eller bakom stallet så man "dämpade" där också och kankse t o m förstärkte strängens hållbarhet kanske....

Lite som det där Ray Ross stallet för några år sedan. Stall utan sadel. Bara stränghållare så fortsätter strängen rätt ut i luften efter kulan och tja, de är väl lite av samma sak...?
Bild

tror jag passar...

Re: Lumpade strängar

Postat: sön 21 feb 2021, 11:41
av Hånken
Inte nog med det. Precis som med alla tapered och open core så säger mr Lump...förlåt Kemp, att:

"This lump should be approximately 11 mm (plus or minus 5 mm) from the saddle for optimum results as the position alters the strength of the effect."

Så då så. Antalet basar som dessa passar in på exakt, torde vara oerhört begränsat. Den där klumpen befinner sig alltid på samma avstånd ifrån kulan, och jag vet ännu inga som tillverkar stall där du kan justera kulans längd fram till stallsadeln, förutom på huvudlösa basar där du stämmer med dom också. Om man har en bas med "body through" stränging så hamnar denna lump helt fel, och med en grundare lösning att kulan är så nära stallet som möjligt så hamnar lumpen för långt in på strängens speaking length. Den passar nog bara på P och J basar och nåde dig om du byter ut stallet till något annat.

F ö har jag väntat på att någon tillverkare helt enkelt skall kombinera huvudlösa stall tillsammans (på samma bas) med vanliga stämmare på huvudet. För då, och endast då kan man sätta kulans längd till stallet innan man sätter på strängen, så att all taper, och open core hamnar på perfekt längd senare när man stämmer upp och intonerar. Det är alldeles för många gånger som den här "skarven" mellan två olika tjocklek hamnar mitt på stallsadeln vilket gör att den har minimal kontakt och gör sig omöjlig att intonera. För att inte tala om de som fortfarande kör med rött silkeswrap runt strängarna, då blir man av med det också.

- - - - - - - -

Jag tror man klarar sig bättre med sådan små blykulor man sätter på fisklinor istället för att tynga ner. Så kan man justera dom och klämma fast på olika punkter. Torde funka lika bra. :wink: :wink:

Får se hur länge detta håller. En nischprodukt som inte har ngn bäring. Om man tittar på hans jämförelse med pianosträngar, så är det bara en strängtillverkare av piansosträngar för mindre pianon och stående pianon, som har ökad massa i bassträngarna nära ändarna av strängen. På flyglar med fullängd, behövs inte detta. Tja, det är bara att räkna ut... eller hur Roger Hedin ? :wink:

Re: Lumpade strängar

Postat: ons 24 feb 2021, 20:57
av Hånken
Bild

som sagt, som blytyngder på fisklinor... :wink:

"F ö vill jag minnas att Newtone redan har liknande strängar." Fel av mig. Octave4plus heter dom.

https://www.garrygoodman.com/octave4plus.com.htm