ARTIKEL, GUIDE - Banda av basen

Prata om justeringar, reparationer och basbyggen
Användarvisningsbild
B-Å Åhs
Medlem++
Inlägg: 6251
Blev medlem: ons 29 aug 2007, 15:51
Ort: Älvsjö

Re: ARTIKEL, GUIDE - Banda av basen

Inlägg av B-Å Åhs » tor 26 jan 2017, 08:41

Här är min senaste bandlösa , halsen behandlades med tunnflytande superlim och blev precis som jag ville ha den ...
Bild
"I'm too old for this shit"
HPD P bas, 2 st Roland Bass Cube, HPD fretless , EBS Microbass 2,
ART TubePac QSC USA400 , Fearful 15/6 .
Medlem av PrataBas gubbklubb 50++

Användarvisningsbild
Stempa
Medlem
Inlägg: 92
Blev medlem: mån 09 nov 2015, 04:26
Ort: Tullinge
Kontakt:

Re: ARTIKEL, GUIDE - Banda av basen

Inlägg av Stempa » ons 08 feb 2017, 20:20

Stempa skrev:Börjat jobba på J&D basen http://pratabas.se/viewtopic.php?f=6&t=84454
Alla banden borttagna. Tog en halvtimme med hammare, kniv och en lätt tillslipad hovtång. Banden verkar inte vara limmade så jag hoppade över värmning och körde med verktygen och milt våld. Bästa sättet var att med gul hammare knacka in en lite slö kniv under bandet på några olika ställen tills det krupit upp tillräckligt för tången att få grepp.

På de flesta ställen gick det riktigt bra men här och där är det en del stora flisor som rest sig och en helt del små rackare.
Jag bryr mig inte om att limma tillbaka ev. flisor utan vill göra det bästa av situationen. Att det blir osnyggt med kemiskt trä där flisor har lossnat kan jag stå ut med om avbandningen för övrigt blir lyckad.

Hur gjorde ni andra som det flisade sig för? Bästa att ta bort det resta träet och fylla ut med kemiskt trä? Eller slipa och lacka över de flisor som lägger sig ned vid slipningen?

Bild
Ok, budget basen avbandad, bearbetad och påsträngad för provlir.
Jobbet var både lättare och svårare än jag trodde. Att lägga på plastiskt trä var betydligt knepigare än förväntat. Det är som att försöka spackla snyggt med havregrynsgröt. Börjar härda direkt när man lägger på massan. Måste finns ett bättre alternativ som fungerar lika bra. Tips? Trälim med iblandat slipdamm kanske? Slipningen som jag gissade skulle bli ett elände gick snabbt och blev bra. Tvärs emot gipsväggen jag satt upp hemma alltså.

Bild

Passade på att brutalt slipa ned den puckel över halsinfästningen som fanns på denna budgetbas. Kolla bilden på 24e bandet. De flisor som bandupptagningen orsakade är nästan helt bortslipade. Tog nog bort nästan en mm trä över halsinfästningen. Det blev faktiskt ok. Finns ett ställe på 19e bandet där det skorrar lite pga ojämn slipning. Syns inte, känns inte men det är så små marginaler med min låga stränghöjd att det hörs. Ska ta av halsen för lackning. får se om jag orkar slipa bort ojämnheten. Risken är väl att man ställer till det värre på ett annat ställe.
Borde ha använt ett ljusare fyllnadsmaterial. Ser inte bandmarkeringarna ordentligt med "ek" på rosewood. Behöver det visuella stödet.

Bild
Done stuff goes here https://soundcloud.com/bribedant" onclick="window.open(this.href);return false;

Skriv svar